Založ si blog

Otvorená samospráva fikcia alebo skutočnosť?

kapitola_3Obstarávať cez internet je jednou z vecí otvorenej samosprávy, ale nie hlavným a jediným atribútom ako sa nás snažia niektorí presvedčiť. Pred voľbami nás väčšina kandidátov, ktorí sedeli doteraz v zastupiteľstve presviedčajú, že práve oni sú najtransparentnejší a otvorení svojim voličom.

Ruku na srdce, skúste si spomenúť na meno aspoň jedného poslanca z Vášho volebného obvodu, ktorý háji vaše záujmy v mestskom a miestom zastupiteľstve. Predpokladám, že si nespomeniete. Poslanci, starostovia a primátori po voľbách stratia záujem o nás voličov.

Osobne zástavám názor, že poslanec, starosta, primátor by mal väčšinu času pri výkone svojho mandátu stráviť v uliciach svojho volebného obvodu, mestskej časti či mesta. Jedine tak môže skutočne vedieť čo voličov trápi. Keby poslanci nevyšli do ulíc iba pred voľbami tak by vedeli, že Petržalčanov trápi veľké množstvo komunálnych problémov. Verím, že by naše parkovanie, cestovanie a stav chodníkov, ciest a vodných plôch vyzeral inak. Ja sa o názor voličov zaujímam a z toho dôvodu nebudem sedieť iba v kancelári, ale stretnem sa s Vami priamo v teréne.

Za otvorenú samosprávu považujem takú samosprávu, ktorá nemá problém rokovať o veciach verejne. Myslím si, že on-line prenosy zo zastupiteľstva a uverejňované pozvánky na verejné rokovanie v regionálnej tlači priblížia prácu poslancov a starostu voličom. Dobré zastupiteľstvo sa nemusí báť dohľadu verejnosti.

Vieme ako voliči o čom sa rokuje na jednotlivých komisiách zriadených zastupiteľstvom? Predpokladám, že nie a preto k otvorenej samospráve patrí účasť nás obyvateľov na rozhodovaní jednotlivých komisií. Vo väčšine prípadov komisie tvoria poslanci, ktorí sú politickými zástupcami a preto im pri rozhodovaní chýba triezvy ľudský pohľad. Osobne zastávam názor, že koľko poslancov bude v komisii, toľko občanov bude hájiť hlas voličov. Myslím si, že by malo ísť o čestnú funkciu a komisie občanmi sa budú obsadzovať na základe náhodného výberu s prihlásených záujemcov.

Nestačí zriadiť deň otvorených dverí u starostu. V rámci otvorenej politiky by mal starosta počúvať názor občanov v uliciach. Pre potreby svojho rozhodovania by mal starosta zriadiť aj komisiu poradcov z obyvateľov mestskej časti. Byť poradcom starostu je podľa mňa pre obyvateľa mestskej časti čestná funkcia. V rámci otvorenej politiky musí starosta zverejniť všetky svoje rozhodnutia, odôvodniť ich či uverejniť všetky zmluvy, ktoré podpíše v mene mestskej časti.

Takto si ja osobne predstavujem otvorenú samosprávu a budem robiť všetko preto, aby som tento model uplatnil v praxi.

Bude sa dať ešte v Petržalke parkovať ?

19.11.2010

Nie je Petržalčana čo si neuvedomuje, že v našej MČ problém s parkovaním vyústil do kolapsového stavu. Každý deň zažívame problém s tým kam zaparkovať naše auto. Musím konštatovať, že tento problém sa nezlepšuje, ale dokonca každoročne zhoršuje. Za 20 rokov nám všetci starostovia sľúbili riešenie tejto problematiky. Nasľubovali nám nové parkovacie miesta, [...]

Chorvátske rameno môže byť Petržalskou promenádou

12.11.2010

Chorvátske rameno je hlboko zakorenené v mojej pamäti a spája sa s obdobím môjho detstva. Vyrastal som spolu s kamarátmi na Námestí hraničiarov a Chorvátske rameno sme ako deti mali na skok. Chodievali sme tam v rámci družiny zo školy sa hrávať či v zime sa sánkovať. Chorvátske rameno v tom čase malo jednu zvláštnosť a to takú, že Chorvátske rameno bolo [...]

Oslávme spolu výročie neexistujúceho metra v Petržalke

10.11.2010

Plánovali postaviť moderné sídlisko so všetkým čo k tomu patrí. Nasťahovali tam cez 100 000 obyvateľov, ale na to podstatné už chuť a peniaze nezostali. Petržalke chýba to najpodstatnejšie a to moderná hromadná doprava. V roku 1985 začala výstavba metra v Bratislave. Všetci Bratislavčania, no hlavne Petržalčania žili v nádeji, že červené harmoniky „Ikarusy“ [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

rfuto

KANDIDÁT NA STAROSTU PETRŽALKY s podporou koalície SDĽ a SZ. Kandidát do miestneho a mestského zastupiteľstva v komunálnych voľbách 27. novembra 2010 za mestskú časť Bratislava – Petržalka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 8853x
Priemerná čítanosť článkov: 1771x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy