Založ si blog

Chorvátske rameno môže byť Petržalskou promenádou

ramenoChorvátske rameno je hlboko zakorenené v mojej pamäti a spája sa s obdobím môjho detstva. Vyrastal som spolu s kamarátmi na Námestí hraničiarov a Chorvátske rameno sme ako deti mali na skok. Chodievali sme tam v rámci družiny zo školy sa hrávať či v zime sa sánkovať. Chorvátske rameno v tom čase malo jednu zvláštnosť a to takú, že Chorvátske rameno bolo vyschnuté. Pamätám si, že som to vnímal ako kanál plný kameňov.

 

Ako dieťa som ani nepostrehol, že sa v ňom objavila voda. Teraz už viem, že voda v Chorvátskom ramene sa objavila v roku 1993 po naplnení zdrže Hrušov. Zrazu sa nám objavila v Petržalke vodná plocha, ktorú sme ľudovo nazývali „kanál“. Zvykli sme si v zimných mesiacoch využívať zmrznutú plochu na korčuľovanie a v letných mesiacoch využívať okolie na príjemné prechádzky.

 

Ubehlo už 17 rokov odkedy sa v Chorvátskom ramene objavila voda. Za 17 rokov sa tam veľa vecí zmenilo. Pribudlo tam veľa vodných živočíchov či vodnej zelene. Veľa vecí však za 17 rokov zostalo rovnakých. A to čo sa nezmenilo je hlavne jeho okolie.

 

Okolie Chorvátskeho ramena je v zdevastovanom stave. Nezmierim sa s takýmto stavom a preto vo voľbách ponúkam alternatívu, že Chorvátske rameno zrevitalizujem. Ako Petržalčania si zaslúžime, aby z Chorvátskeho ramena vznikla prekrásna promenáda v strede veľkého sídliska. Zaslúžime si nové lepšie lavičky ako sú tie súčasné hliníkové. Zaslúžime si aby na chorvátskom ramene sa osadili smetné koše a verejné osvetlenie. Zaslúžime si, aby sa Chorvátske rameno pravidelne kosilo a čistilo od komunálneho odpadu, ktorý sa tam vyskytuje.

 

Mám sen a plán, že z Chorvátskeho ramena vybudujeme spoločnými silami prekrásnu promenádu, na ktorú budeme všetci spolu hrdí a pyšní. Promenádu, na ktorej sa budú Petržalčania spolu stretávať a ich deti hrať. Kde sa budú mladé pári prechádzať a naši starí rodičia oddychovať.

 

Chcel by som otvoriť verejnú diskusiu, či nie je čas vybudovať popri Chorvátskom ramene občiansku vybavenosť. Kaviarničku, reštauráciu, detské ihrisko. Nesúhlasím, aby sa popri Chorvátskom ramene stavali napríklad luxusné byty a pod. Táto plocha bola a musí zostať výhradne na rekreačné účely Petržalčanov.

 

Ak máte rovnaký názor na Chorvátske rameno budem rád, keď sa spolu budeme môcť pustiť do tohto projektu.

 

Viac o programe na www.facebook.com/RomanFuto

 

 

Roman Futo

Otvorená samospráva fikcia alebo skutočnosť?

24.11.2010

Obstarávať cez internet je jednou z vecí otvorenej samosprávy, ale nie hlavným a jediným atribútom ako sa nás snažia niektorí presvedčiť. Pred voľbami nás väčšina kandidátov, ktorí sedeli doteraz v zastupiteľstve presviedčajú, že práve oni sú najtransparentnejší a otvorení svojim voličom. Ruku na srdce, skúste si spomenúť na meno aspoň jedného poslanca [...]

Bude sa dať ešte v Petržalke parkovať ?

19.11.2010

Nie je Petržalčana čo si neuvedomuje, že v našej MČ problém s parkovaním vyústil do kolapsového stavu. Každý deň zažívame problém s tým kam zaparkovať naše auto. Musím konštatovať, že tento problém sa nezlepšuje, ale dokonca každoročne zhoršuje. Za 20 rokov nám všetci starostovia sľúbili riešenie tejto problematiky. Nasľubovali nám nové parkovacie miesta, [...]

Oslávme spolu výročie neexistujúceho metra v Petržalke

10.11.2010

Plánovali postaviť moderné sídlisko so všetkým čo k tomu patrí. Nasťahovali tam cez 100 000 obyvateľov, ale na to podstatné už chuť a peniaze nezostali. Petržalke chýba to najpodstatnejšie a to moderná hromadná doprava. V roku 1985 začala výstavba metra v Bratislave. Všetci Bratislavčania, no hlavne Petržalčania žili v nádeji, že červené harmoniky „Ikarusy“ [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

rfuto

KANDIDÁT NA STAROSTU PETRŽALKY s podporou koalície SDĽ a SZ. Kandidát do miestneho a mestského zastupiteľstva v komunálnych voľbách 27. novembra 2010 za mestskú časť Bratislava – Petržalka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 8838x
Priemerná čítanosť článkov: 1768x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy