Založ si blog

Oslávme spolu výročie neexistujúceho metra v Petržalke

Plánovali postaviť moderné sídlisko so všetkým čo k tomu patrí. Nasťahovali tam cez 100 000 obyvateľov, ale na to podstatné už chuť a peniaze nezostali. Petržalke chýba to najpodstatnejšie a to moderná hromadná doprava. V roku 1985 začala výstavba metra v Bratislave. Všetci Bratislavčania, no hlavne Petržalčania žili v nádeji, že červené harmoniky „Ikarusy“ vystrieda metro. Postavilo sa Depo Janíkov Dvor na južnom okraji Petržalky. Rok 1986 priniesol zvrat a kompetentní rozhodli o zastavení budovania Metra v Bratislave. Celé tri roky žili Bratislavčania v sne, že s výstavbou sa bude pokračovať. Nežná revolúcia nepriniesla iba zmenu pomerov a demokraciu, ale aj rozhodnutie o definitívnom zastavení výstavby metra v Bratislave. Dokonca ho niektorí začali označovať za zbytočné či dokonca luxus pre nás cestujúcich. Odvtedy  pretieklo veľa vody v Dunaji a padlo veľa návrhov ohľadom modernej hromadnej dopravy. Za 21 rokov nám kompetentní sľúbili realizáciu ťažkého metra cez deblokáciu Ruského dlhu či moderný lacnejší variant tzv. Francúzskeho metra. Skončili sme pri variante rýchlostnej električky, ktorá mala začať v Petržalke premávať v roku 2011. Žiaľ mesto prehajdákalo peniaze na jej realizáciu a nám zostali zase iba sľuby.

Možno ako jediný z kandidátov na starostu MČ Petržalka cestujem každý deň MHD cez Dunaj za prácou. Každý boží deň si zaspomínam na to ako sa mi cestovalo v Ríme, Londýne, Prahe či vo Viedni. Tieto mestá majú spoločné to, že majú metro a kvalitnú sieť električkovej trate, ktorá tvorí v týchto mestách nosný dopravný systém. U nás v Petržalke tvoria nosný systém autobusy, ktoré v iných vyspelých metropolách majú doplnkový charakter. Situácia v hromadnej preprave sa nezmenila ani po nasadení veľkokapacitných  nových autobusov. Tieto autobusy sú úzke a znižujú komfort z cestovania ich výhodou je akurát to, že sú bezbariérové.

Ako kandidát na starostu MČ Petržalka plne podporujem rýchlu realizáciu výstavby koľajovej dopravy v Petržalke. Spomínaný variant treba síce ešte po projektovej stránke dotiahnuť do konca. Nemyslím si, že je šťastné riešenie, aby električka išla iba na Šafárikovo námestie. Ak nepríde k napojeniu električky na ďalšiu trať zo Šafárikovho námestia, viedlo by to iba k extrémnym problémom pri prestupe Petržalčanov na iné spoje.

Unavuje ma počúvať niekoľko rokov sľuby čo všetko pre zlepšenie môjho cestovania plánujú kompetentní urobiť. Prekvapuje ma, že 20 rokov nám to sľúbia stále tí istí politici, ktorí už mali možnosť svoje sľuby premeniť na skutky.

Dovoľte mi preto, aby som Vás pozval v Nedeľu (14. novembra 2010) od 15:00hod do 17:00hod k rozostavanému Depu metra – Janíkov Dvor. Spolu tak oslávime výročie neexistujúceho metra v Bratislave. Pre Vaše ratolesti bude pripravená zaujímavá atrakcia. Teším sa na Vašu účasť a spolu tak môžeme poukázať na potrebu modernej kvalitnej mestskej hromadnej dopravy v Bratislave.

Roman Futo

Otvorená samospráva fikcia alebo skutočnosť?

24.11.2010

Obstarávať cez internet je jednou z vecí otvorenej samosprávy, ale nie hlavným a jediným atribútom ako sa nás snažia niektorí presvedčiť. Pred voľbami nás väčšina kandidátov, ktorí sedeli doteraz v zastupiteľstve presviedčajú, že práve oni sú najtransparentnejší a otvorení svojim voličom. Ruku na srdce, skúste si spomenúť na meno aspoň jedného poslanca [...]

Bude sa dať ešte v Petržalke parkovať ?

19.11.2010

Nie je Petržalčana čo si neuvedomuje, že v našej MČ problém s parkovaním vyústil do kolapsového stavu. Každý deň zažívame problém s tým kam zaparkovať naše auto. Musím konštatovať, že tento problém sa nezlepšuje, ale dokonca každoročne zhoršuje. Za 20 rokov nám všetci starostovia sľúbili riešenie tejto problematiky. Nasľubovali nám nové parkovacie miesta, [...]

Chorvátske rameno môže byť Petržalskou promenádou

12.11.2010

Chorvátske rameno je hlboko zakorenené v mojej pamäti a spája sa s obdobím môjho detstva. Vyrastal som spolu s kamarátmi na Námestí hraničiarov a Chorvátske rameno sme ako deti mali na skok. Chodievali sme tam v rámci družiny zo školy sa hrávať či v zime sa sánkovať. Chorvátske rameno v tom čase malo jednu zvláštnosť a to takú, že Chorvátske rameno bolo [...]

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Maximilian Krah

Krah i napriek špionážnej kauze zostáva lídrom kandidátky AfD v eurovoľbách. Obvineného asistenta prepustil

24.04.2024 10:52

Krahovho asistenta zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu.

Sergej Šojgu

Moskovský súd uvalil väzbu na Šojguovho námestníka. Obvinil ho z korupcie

24.04.2024 10:33

Timur Ivanov je obvinený z prijatia úplatku v "obzvlášť vysokej výške."

rfuto

KANDIDÁT NA STAROSTU PETRŽALKY s podporou koalície SDĽ a SZ. Kandidát do miestneho a mestského zastupiteľstva v komunálnych voľbách 27. novembra 2010 za mestskú časť Bratislava – Petržalka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 8850x
Priemerná čítanosť článkov: 1770x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy